Till Norrmejerier startsida
Sommartårta för många

Sommartårta för många

Mängd: 1 stor tårta, ca 18 bitar

4/5
(11 röster)

Ingredienser

  • 75 g Norrmejerier Smör, rumsvarmt
  • 1½ dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 dl Norrmejerier Mjölk

citronkräm:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 5 msk vetemjöl
  • finrivet skal och saft av 2 ekologiska citroner

marängtoppar:

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 nypa salt

till dekoration: röda vinbär

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och strösocker vitt och tillsätt äggulorna, en i taget (spara äggvitorna till marängtoppen). Rör i vetemjöl blandat med bakpulver. Tillsätt mjölken och vänd hastigt till en jämn smet. Bred ut smeten i en form, ca 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper. Förgrädda 10 minuter. Vispa under tiden ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft och finrivet skal. Bred ut citronkrämen på den varma kakan, grädda ca 15 minuter, kakan ska fortfarande vara lite lös. Vispa äggvitorna fluffiga, tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en blank, styv maräng. Pressa i citronsaft och tillsätt en nypa salt. Vispa ytterligare en liten stund. Häll marängsmeten i en sprits och spritsa fina marängtoppar på kakan. Sänk ugnsvärmen till 150°. Grädda ca 15 minuter tills marängen fått lite färg. Dekorera med röda vinbär.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.